Візуалізований контент «Воїни Світла» на сайті кафедри до Дня захисників та захисниць України та Дня українського козацтва

Назва цього популярного в народі свята говорить сама за себе. Захист своєї Вітчизни від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним засадам будь-якої країни - свята справа. Вона вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

Характер загального народного свята цей День набув саме у 2014 році, коли виникло питання існування держави як такої, а саме після підступного нападу Російської Федерації на рідну Україну.

Саме зараз це один з найулюбленіших і шанованих у народі свят. Народна самосвідомість завжди прагнула до підтримки добрих ініціатив, та вшанування захисників і захисниць Батьківщини для народу стало однією з гарних славних традицій.

З історичної точки зору в Україні День захисників Вітчизни був закріплений на підставі Указу Президента незалежної України № 202/99 від 23-го лютого 1999-го року в переліку пам’ятних дат і професійних свят.

Однак останні події початку 2014-го року і неоголошена війна Росії проти України змусили переглянути багато поглядів українського суспільства. Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено це нове свято - «День захисника України», яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків - «Козацька Покрова» («Покров Пресвятої Богородиці»). Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го №202.

У 2021 році нардепи підтримали проект закону №2325 про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю, яким перейменовується свято День захисника України на День захисників і захисниць.

Особливого значення та актуальності цей День набув після відкритої агресії з боку РФ 24 лютого 2022 року. Велика повага нашім Збройним силам, Національній гвардії, тероборонівцям, добровольцям, волонтерам і медичним працівникам, усім тим, хто кожного дня, ціною свого власного життя, відважно боронять Україну та наближають день Великої Перемоги!

У цей День кафедра українознавства  вітає  всіх захисників і захисниць нашої Вітчизни! Бажаємо їм благополуччя і сил, здоров’я, Великої Перемоги та щастя! Нарешті мирного неба і смачного хліба! Зі святом Вас дорогі наші захисники і захисниці!


Новини за датою

Новини за тегами

За категорією