Розбиті дороги і мости чекають на відновлення. Чи вистачить фахівців?

З початку повномасштабного вторгнення російських військ до України нашою державою втрачено понад 15 тис. км автомобільних доріг, 5 тис. км залізничних шляхів, 15 аеропортів та понад 350 мостів. Такі попередні дані оприлюднено фахівцями Київської школи економіки (KSE).

Оскільки в багатьох областях України наразі точаться запеклі бої, продовжуються бомбардування та ракетні обстріли, обсяги втраченої транспортної інфраструктури зростають щоденно. До того ж на тимчасово окупованих територіях частково залишилася матеріально-технічна база деяких дорожньо-будівельних підприємств: техніка, асфальтобетонні заводи тощо. Сьогодні вже очевидно, що після перемоги над ворогом на Україну чекають просто гігантські обсяги відновлювальних робіт, зокрема і в автодорожній галузі. У Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті впевнені, що науково-викладацький колектив дорожньо-будівельного факультету не лише впорається з проведенням екпертизи кожного пошкодженого чи зруйнованого об’єкта, але і може суттєво збільшити обсяги підготовки майбутніх фахівців дорожньо-будівельної галузі.

– Наразі ми не маємо змоги точно оцінити обсяги тих втрат і пошкоджень, які зазнала мережа автомобільних доріг з початку вторгнення російських військ на територію України, – каже завідувач кафедри будівництва та експлуатації автомобільних доріг ім. О.К. Біруля ХНАДУ професор Валерій Жданюк. – Зрозуміло, що найбільших руйнацій зазнали мости і шляхопроводи, котрі стають мішенями для бомбардувань та обстрілів. Безумовно, після завершення бойових дій фахівці дорожньо-будівельного факультету ХНАДУ готові оцінити стан кожного такого об’єкта та розробити рекомендації щодо відновлення його експлуатаційних можливостей. Втім уже зараз зрозуміло, що капітальний ремонт знадобиться не тільки мостам, але й багатьом дорогам, де вибухами зруйновано земляне полотно (тобто «фундамент» дороги) або пошкоджено значні ділянки дорожнього одягу. Ми готові у будь-який момент почати обстеження таких ділянок і розробити проєктні рішення з їхнього відновлення для провідних дорожньо-будівельних компаній. Окремо варто сказати про відновлення міських доріг, під якими зазвичай проходять різні комунікації, трубопроводи і т.д. Тому відбудовою доріг у містах треба займатися спільно з муніципалітетами: спочатку відновити підземні комунікації, а потім – конструкцію дорожнього одягу. Всіма відповідними технологіями також володіють наші фахівці.

Водночас завідувач кафедри мостів, конструкцій та будівельної механіки ім В.О. Російського професор Сергій Бугаєвський наводить цифри, котрі характеризують обсяги робіт на мостових спорудах у попередні роки та потреби в їх ремонті після війни:

– У 2020 році по всій Україні було відремонтовано приблизно 100 мостів, у 2021-му – майже 150. І вже навіть тоді відчувався певний дефіцит спеціалістів-мостовиків. Сьогодні ж відновлення потребують щонайменше 350 мостових споруд, отже, і потреба у відповідних фахівцях суттєво зросте. У мирний час наша кафедра випускала щорічно 25 молодих спеціалістів. Але з урахуванням викликів сучасності цьогоріч ми можемо вдвічі збільшити кількість студентів і надавати їм дійсно високоякісну підготовку.

Вочевидь зі зростанням обсягів необхідних дорожніх робіт виникне потреба і в збільшенні кількості відповідних фахівців. Донедавна затребуваність випускників дорожньо-будівельного факультету ХНАДУ на вітчизняному виробництві складала 100 відсотків. Дотепер дорожні компанії запрошували на роботу навіть студентів-старшокурсників, які вдало поєднували роботу з навчанням.

– Можу сказати, що спеціалістів-дорожників рівнів підготовки магістр та бакалавр не вистачало і при тих доволі великих обсягах дорожніх робіт, які було передбачено державною програмою «Велике будівництво», – констатує декан дорожньо-будівельного факультету ХНАДУ доцент Володимир  Маляр. – Тепер же на нас чекають набагато більші обсяги робіт, а відтак – і кількість відповідних фахівців. Сьогодні ХНАДУ має кадровий потенціал для того, щоби збільшити кількість студентів тих спеціальностей, які необхідні для відновлення автомобільних доріг і мостів. Це спеціальності «Будівництво та цивільна інженерія» (за освітніми програмами «Автомобільні дороги та аеродроми» та «Мости і транспортні тунелі»), а також «Геодезія і землеустрій». Загалом за цими спеціальностями на нашому факультеті наразі навчаються майже 650 студентів.

Щодо нового набору – ми можемо збільшити контингент (у межах ліцензійного обсягу) на 20 – 25%. 

Думаю, бажаючих навчатися буде достатньо, адже найближчими роками будівельні професії в Україні стануть найзатребуванішими нашим суспільством.

Мовою цифр

Орієнтовна сума збитків, нанесених інфраструктурі України російським військовим вторгненням, за місяць війни склала 63 млрд дол. Дві третини цих втрат припадає на транспортну інфраструктуру нашої країни.


Новини за датою

Новини за тегами

За категорією