Як навчатися: вчити чи зубрити?

Prepare for your Exams and be sure that this will work!

Немає жодного студента, який би не перебував у нервовому стані перед іспитом, переймаючись, що все вивчене попередньо не спрацює у день Х. Ми хочемо вчитися якомога ефективніше, але якщо перечитування, виділення яскравими маркерами корисних фраз та конспектування підручника недостатньо, що тоді робити?

Можна сказати, що: користуватись методом під назвою Active recall, одним із найкращих та найпотужніших способів швидко навчитись будь-чого.

Що таке Active recall?

Active recall – це практика пошуку, коли ваш мозок заходить у своє величезне сховище інформації та шукає один конкретний факт або відповідь.

Уявіть, що ви зі своїми викладачами згадуєте вже колись вивчену тему перед тестом. У вас є всі терміни, записані на картках з ілюстраціями, і ви їх переглядаєте. Коли ви перегортаєте нову картку, ви бачите ілюстрацію, і цей момент, коли ви намагаєтєсь згадати відповідь «з нуля», перш ніж перевірити її і є активним пригадуванням (active recall).

Навіщо використовувати Active recall як ключовий метод навчання?

Це абсолютно необхідно для глибокого та ефективного навчання, в результаті якого можна отримувати найвищі бали.

Активне пригадування набагато ефективніше, ніж інші форми навчання такі, як: розпізнавання чи пасивний перегляд, конспектування або виділення ключової інформації в підручнику. Це найшвидший і найефективніший спосіб навчання для підготовки до будь-якого виду тесту чи іспиту, адже цей метод консолідує інформацію у вашу довгострокову пам’ять. Чим більше ми намагаємось згадувати інформацію, тим краще ми розуміємо її. Фактично, саме пошукова практика допомагає нам вивчати інформацію. У дослідженні Карпіке та Редігера «The Critical Importance of Retrieval for Learning» було виявлено, що найважливіше для запам’ятовування інформації – це те, наскільки добре (і наскільки часто) ви перевіряєте себе на розуміння вивченого за допомогою активного пригадування.

Крім того, гарна ідея використовувати Active recall через певні проміжки часу, щоб згадувати й стару інформацію, щоб вона залишалася в пам’яті, а не просто намагатися зберегти нову.

Як ви можете використовувати Active recall, щоб швидше вчитися?

Існує 3 ключові способи використання:

1. The SQ3R method

Метод SQ3R складається з п’яти кроків:

  • Survey: огляньте матеріал, щоб зрозуміти, про що йдеться.

  • Question: створіть кілька ключових запитань, які, на вашу думку, підіймаються в тексті.

  • Read: потім активно читайте текст, намагаючись відповісти на запитання, які ви створили.

  • Retrieve: згадайте з пам’яті вивчену інформацію (це вже частина активного згадування). Сформулюйте матеріал своїми словами. Зробіть це усно або письмово.

  • Review: повторіть ще раз суть матеріалу, і підсумуйте те, що ви дізналися.

2. Техніка Фейнмана

Річард Фейнман – це фізик та лауреат Нобелівської премії. Однак його справжньою здібністю була здатність пояснювати складні теми іншим простими словами. Техніка Фрейнмана полягає в тому, що найкращий спосіб чогось навчитися – це навчити та складається вона з чотирьох ключових кроків:

  • Choose a topic: Оберіть тему, яку потрібно досконало вивчити та приготуйте аркуш паперу.

  • Explain it: Використовуйте лише прості слова описуючи тему, усуньте всі складнощі. Коли вам доводиться викладати ідею від початку до кінця простою мовою, ви виявляєте, де вам важко… де є щось не зрозуміле. Тільки виявивши прогалини у своїх знаннях, ви зможете їх заповнити

  • Reflect, Refine, and Simplify: Перегляньте свої нотатки, щоб переконатися, що ви помилково не запозичили жодного жаргону чи не приховали щось складне. Повторюйте, доки не отримаєте просте пояснення

  • Organize and Review: Тепер перевірте своє розуміння в реальному світі, обговорюючи цю тему з іншими людьми. Зверніть увагу на наступне: наскільки ефективним було ваше пояснення, які запитання були поставлені, які частини були незрозумілими.

3. Флеш-картки

Флеш-картки, особливо цифрові, є одним із найкорисніших інструментів для активного запам’ятовування, а отже і для ефективного навчання. На одній стороні картки розміщено запитання, яке спонукає активно пригадувати відповідь із пам’яті. Лише після того, як ви відповіли, ви повертаєте картку, щоб побачити відповідь. Це все ще працює!

Отже, активне повторення – це практика, яка допоможе підготуватися до іспиту без зайвого стресу. Спробуйте різні техніки, щоб зрозуміти, що саме підходить вам.


Новини за датою

Новини за тегами

За категорією