Цінуємо підтримку зарубіжних партнерів під час війни

Україна є великою і сильною державою, яка переживає дуже складні часи, захищаючи у війні з Росією власний суверенітет. Ситуація була б ще складнішою, якби не підтримка з-за кордону. Більшість країн демократичного світу об'єднали зусилля, надаючи допомогу Україні не лише у вигляді зброї та фінансуванні нашої економіки, а й насамперед моральної підтримки правоти нашої боротьби.

Наш університет багато років товаришує і співпрацює з двома вишами в США – Texas A&M University-Commerce та University of Dallas, де працює чудова сімейна пара – Ірина та Роберт Родрігеси. Декілька років поспіль Роберт Родрігес, професор політології в Texas A&M University-Commerce, привозив до України студентів свого університету, які, як правило, на кілька тижнів зупинялися в ХНАДУ. Керівництво університету, кафедри іноземних мов та філології робили все можливе, щоб перебування делегації було комфортним та інформаційно насиченим. Студенти знайомилися з містом та його пам’ятками, університетом, проходили короткий інтенсивний курс російської мови, брали участь у конференціях та круглих столах, щільно спілкувалися з українськими студентами в неформальному середовищі. В 2019 році два викладачі кафедри іноземних мов пройшли двотижневе стажування в Texas A&M University-Commerce, де були оточені надзвичайною увагою та турботою. Спочатку суто ділові відносини переросли у справжню міцну дружбу.

З перших днів, навіть годин війни, ми відчули підтримку наших друзів. За нас, наш університет, Харків, Україну справді щиро переживали. Нещодавно в Texas A&M University-Commerce Роберт Родрігес організував презентацію, на якій виступила його теща, наша колега, колишня завідувачка кафедри іноземних мов Харківського національного університету мистецтв імені М.П. Котляревського Ольга Петрівна Андрєєва (див. фото).

У своєму дуже емоційному виступі Ольга Петрівна поділилася своїм баченням того, що відбувається зараз у Харкові, що є її рідним містом, та в Україні загалом.

За її словами, руйнування останніх кількох місяців, що принесла війна, мали величезний вплив на мільйони українців у всьому світі, зокрема їхню родину.

Однією із причин війни, за версією Путіна, був захист етнічних росіян та російськомовних громадян України від українських нацистів. Ольга Петрівна зараховує себе саме до цієї категорії мешканців країни. Вона народилася на Волзі в Росії, її батько був росіянином, а мати українкою. Сім'я переїхала в Україну, коли та ще була республікою колишнього Радянського Союзу. «Я наочний приклад тих харків'ян, яких, на думку Путіна, йому треба захищати», – сказала Ольга Петрівна, яка вважає себе українкою.

За словами нашої співвітчизниці, переважна більшість українців, зокрема етнічні росіяни та російськомовні українці, вражені немислимими вбивствами та руйнуваннями внаслідок російського вторгнення до їхньої країни, і навіть ті, хто сумнівався у необхідності віддалення від Росії, тепер бачать, що відбувається.

Звертаючись до американської аудиторії, О.П. Андрєєва сказала: «Ми цінуємо те, що ваш народ, ваш уряд роблять для нас зараз. Ваша допомога підтримує наш опір, і це дуже багато значить як для України, так і для мене особисто. Переважна більшість українців бажають того ж, що й більшість європейців – жити у вільній, суверенній та демократичній країні».

О.П. Андрєєва розповіла, що має намір повернутися в Україну, коли це буде можливо. Причому мріє повернутися в країну з колишніми кордонами, де люди можуть жити безпечно та мирно.

Ми вдячні нашим американським партнерам за небайдужість та підтримку. Наш колектив дуже цінує те, що університети, представниками яких вони є, запросили низку студентів ХНАДУ на безкоштовне річне навчання. Наразі проходить підготовка до подорожі та оформлення документів. Ми дуже сподіваємося, що ніщо не стане на заваді, і наші студенти, представники, до речі, всіх факультетів, повернуться до свого рідного університету з новими знаннями, досвідом та зв'язками, які згодом принесуть користь ХНАДУ в розширенні міжнародного співробітництва, нашій країні в налагодженні економіки і власне студентам у побудові їхньої кар’єри.


Новини за датою

Новини за тегами

За категорією