Чи варто йти в магістратуру?

                                                            Чи варто йти в магістратуру?

Взагалі, магістратура (в деяких країнах називається мастерат) - ступінь вищої професійної освіти, наступна після бакалаврату, що дозволяє поглибити спеціалізацію за певним професійним спрямуванням. (Вікіпедія).

Тобто, коли ти вчишся на бакалавраті, то отримуєш загальний базис знань по своєму напрямку і щоб стати «мегагуру» в своїй темі, тобі потрібно пройти ще «школу майстерності» у вигляді магістратури.

Вважається, що, якщо ти закінчив тільки бакалаврат (4 роки), то ти як би «недоучка». Чесно кажучи, якийсь спірний стереотип. Керуючись цим стереотипом, деякі випускники-бакалаври намагаються підвищити «престижність» свого диплома за допомогою навчання в магістратурі.

Ти зараз, напевно, читаєш і думаєш про себе: «Блін, автор, досить парити мені мозок, я хочу знати чітку відповідь на питання - чи варто чи не варто йти в магістратуру після закінчення вузу».

Твоє бажання - закон, тому відповідаю чітко - ДУМАЙ САМ! При цьому я ні скільки не хочу ухилитися від відповіді на це питання. Вся справа в тому, що я не знаю твоїх здібностей, матеріальної забезпеченості та життєвих умов.

Я лише можу описати всі ті ситуації, які мені особисто відомі, або стали відомі з листів читачів цього сайту.

Адже всяке може бути в житті. Може бути ти і не супер обдарована людина, і при цьому тобі не потрібно високооплачувану роботу, тому що твої життєві умови це дозволяють.

Тому чому б тобі не продовжити навчання в магістратурі? Що заважає? Нічого.

Або навпаки, ти - талановитий студент, маєш сотні наукових робіт, проте при цьому життєві обставини тебе змушують працювати, бо по-іншому ніяк. Яка вже тут магістратура.

Ситуацій занадто багато і всіх змінних не врахувати. Тільки твій здоровий глузд і життєвий досвід може правильно підказати тобі, як слід чинити.

Висновок: Я постарався відповісти на питання: «Чи варто йти в магістратуру?» Навчання ніколи не було зайвим, однак завжди необхідно враховувати життєві обставини і прислухатися до свого внутрішнього голосу. І навіть, якщо ти так зробиш - це ще не гарантія успіху.

Гарантія успіху - це наполеглива праця!

Тепер ти знаєш про те, чи варто йти в магістратуру.    


News by date

By Category